De ce apare condensul ?

Condensul
Cauzele care pot duce la aparitia condensului pot fi impartite in doua categorii:
1. Cauze datorate lucrarii de tamplarie
Este foarte clar ca tamplaria cu geam termoizolant izoleaza mai bine decat geamurile clasice. Insa, datorita nevoii de a pune in opera lucrarea la un pret cat mai mic si uneori datorita faptului ca executantul nu consiliaza suficient beneficiarul, se ajunge la punerea in opera a unei lucrari ieftine dar care din punct de vedere al izolarii termice nu se ridica la nivelul necesar pentru spatiul unde a fost amplasata. Acest lucru nu inseamna ca lucrarea este de proasta calitate ci ca nu au fost alese bine materialele folosite (profile, geam termoizolant,…)
Pentru evitarea problemelor aparute din aceste cauze va sugeram ca la achizitionarea tamplariei cu geam termoizolant sa aveti in vedere urmatoarele aspecte:
– coeficientul de transfer termic al profilelor de 3 camere din Pvc este in jur de 1,6 – 1,8 W/m2k, pentru patru camere 1,4 – 1,6 W/m2k, iar pentru profilele cu cinci camere 1,1 – 1,3 W/m2k. Atentie! Nu doar numarul de camere de aer conteaza pentru o buna izolare ci si grosimea totala a profilului, dinspre exterior spre interior, acesta variind intre 58-70 mm.
Partea cea mai importanata a izolarii termice o reprezinta geamul termoizolant. Avand in vedere evolutiile favorabile in ceea ce priveste preturile, putem afirma ca este de neconceput ca la un spatiu destinat locuirii (case, apartamente,..) sa se utilizeze geam fara sticla LowE si gaz argon. Diferentele mici de preturi nu justifica renuntarea la acest tip de geam, avand in vedere beneficiile aduse printr-o izolare cel putin de doua ori mai buna decat geamul normal. De asemenea grosimea totala a pachetului termoizolant trebuie sa fie de cel putin 24 mm.
2. Alte cauze
Acestea sunt cele mai numeroase si creaza disconfortul legat de probleme care apar la geamuri.
In cadrul instructajului care se realizeaza la predarea lucrarii, beneficiarul trebuie instruit, pe langa problematica folosirii si intretinerii tamplariei, si asupra modului de control a mediului din incaperea unde s-a amplasat tamplaria. In principiu condensul apare datorita unui dezechilibru intre umiditatea si temperatura din incapere.
Pentru ca problema umiditatii sa fie rezolvata, trebuie identificata mai intai cauza acesteia. Umiditatea prea mare poate sa apara din cauze de scurta durata si care pot fi usor inlaturate:
– plante ornamentale in numar exagerat
– rufe intinse la uscat in interior
– gatire fara aerisire corespunzatoare
– folosirea apei calde, fara aerisire; sau din cauze de lunga durata si care necesita o interventie a beneficiarului:
– repararea gresita a peretelui in jurul geamului
– pereti neizolati care pot produce igrasie. Temperatura din incapere este un factor determinant si poate compensa o parte din excesul de umiditate. Sursa de incalzire trebuie sa fie amplasata corespunzator, cel mai bun loc fiind sub geam. Referindu-ne la calorifere, acestea trebuie sa fie cat mai lungi, astfel incat sa ocupe cat mai mult din lungimea geamului si sa nu fie acoperite deoarece nu mai realizeaza circuitul de aer si practic nu mai dau caldura.
Temperatura de condens a apei este de 110 C. Deci daca partea interioara a geamului nu este incalzita astfel incat sa aiba peste aceasta temperatura, inevitabil vom avea condens pe geam. Acest lucru este valabil si pentru pereti unde efectul este mai grav, aparand igrasie si mucegai.
Efectele condensului sunt cunoscute: miros neplacut insotit de caderea zugravelii de pe pereti, pete negre in colturi sau dupa mobilier, dezlipirea tapetului din camere, umflarea faiantei…
Sfaturi pentru a nu avea probleme legate de condens:
1. la achizitionarea tamplariei cu geam termoizolant, nu pretul este cel mai important factor de decizie ci raportul calitate-pret. Puteti cumpara un geam ieftin dar nu inseamna ca ati luat si unul bun.
2. dupa montarea tamplariei aveti grija ca cel care executa reparatia peretelui sa incarce suficient peretele astfel incat pe rama geamului acesta sa aiba o grosime suficienta pentru a putea realiza o izolare buna.
3. daca peretii incaperii sunt predispusi la mucegai, acestia trebuie izolati cu polistiren sau cu structuri de gips-carton.
4. nu pastrati toate plantele ornamentale din locuinta intr-o singura incapere deoarece apa evaporata de la ele poate duce la condens.
5. nu uscati rufe in incaperi. Daca nu este alta posibilitate, aerisiti corespunzator pentru a da posibilitatea de a iesi umezeala.
O casa sanatoasa trebuie bine aerisita.

Author: admin